Behov for storfeslakt i juli, august og september

Prognose 2025 – per juni 2025

Det ventes økte tilførsler av storfekjøtt i høst og i 1. halvår 2026. Vi oppfordrer melkeprodusentene til å slakte ut kyr i juli, august og september, før telledato 1. oktober. Noe høyere tilførsler av gris i 1. tertial 2026 enn i siste prognose.

Prognose 2025 per juni 2025
                               
    Norske tilførsler Import- Engrossalg Balanse Reg.lager   Prognose reg.lager    
    tonn   Endring kvoter tonn   Endring 2025 1.1.25 *) 31.12.25    
   Storfe/kalv 82 500   -4 % 8 250 1) 96 500   0 % -5 700 5 000   500    
   Lam 16 900   0 % 1 150 2) 18 000   + 1 % 0 0   0    
   Sau 4 700   + 7 %     4 500   + 15 % 200 800   1 100    
   Gris 129 700   + 1 % 1 600 3) 132 900   + 1 % -1 600 1 600   300    
   Egg    65 600   + 4 %     68 100   + 1 % -2 500 -   -    
                               

*) Reguleringslager ved starten på året inngår ikke i balansen for 2025

  1. SACU-import på 4 000 tonn storfekjøtt m/ben. WTO-kvote på 1 084 tonn, EU-kvote på 2 500 tonn og GSP-kvote på 665 tonn biffer og fileter (omregnet til storfekjøtt m/ben). 
  2. WTO-kvote på 206 tonn, 450 tonn fra Island og 500 tonn av SACU-kvoten
  3. Spekk på 500 tonn. EU-kvote (900 tonn) og kvote fra Storbritannia (150 tonn). 

 

Storfe

Reguleringslagrene er tomme. Importkvotene for ferske slakt fra EU er i stor grad blitt benyttet, mens importen fra SACU-landene er noe forsinket. Det importeres noe storfekjøtt i tillegg til kvotene for å dekke behovet. Tilførslene av storfe er hittil i år noe lavere enn prognosert.  

Mindre tilførsler av storfe skyldes hovedsakelig færre melkekyr til slakt enn forventet, men det forventes en økning i 2. halvår. Melkeprodusentene oppfordres til å slakte ut kyr i juli, august og september, altså før telledato 1. oktober. Dette vil gi høyere tilførsler av storfekjøtt i en periode med lavere dekning av norsk vare, og en ønskelig lavere kumelkproduksjon i 2025. Kuslaktingen etter årsskiftet kan også bli jevnere.   

Høyere mordyrtall som følge av flere melkekyr gir flere fødte kalver og mer kjøtt fra melkebøndene.

Det ventes fortsatt en nedgang i tilførslene på 3-4 prosent i 2025, og omtrent uendret salg av helt slakt.

 

Småfe

Etter noen år med nedgang har søyetallet nå stabilisert seg, og det forventes om lag uendret antall lam på beite fra i fjor.  Slik markedet er nå, er det underskudd av kvalitetslam, mens det fremdeles er overskudd av sau. Det er ønskelig med økt produksjon av lam pr sau for å holde en god markedsbalanse framover.

Markedet har behov for flere lam av god kvalitet. Endret avregningspris med høyere trekk i de laveste vektgruppene av lam forventes å bidra til noe høyere gjennomsnittsvekter i 2025.

Det ventes om lag uendrede tilførsler og en økning i salget av lam på 1 til 2 prosent i 2025.

 

Gris

Markedet for gris er også i bra balanse. Det ventes en økning i både tilførsler og behov for slakt på 1 prosent i 2025.

Det er importert noe svinekjøtt i tillegg til kvotene for å dekke opp behovet i markedet.

Det er nedgang i bedekningene, men effektiviteten øker. Antall slakta griser ventes å gå noe ned fra 2024, men det prognoseres en økning i kvantum på grunn av tyngre gris.  

 

Egg

Det ventes en betydelig økning i eggproduksjonen i løpet av høsten 2025. Dette skyldes nyetableringer. Importbehovet vil avta og en gradvis større andel av behovet vil bli dekket av norske egg.

Nedsatt toll for import av skallegg og heleggmasse er forlenget, og vi forventer at det fortsatt vil være importbehov inn mot høsten.

For 2025 prognoseres det en økning i tilførslene på om lag 3,5 prosent til eggpakkeriene, og en økning i salget på 1 prosent.

Det forventes at markedet i 2026 vil bli godt dekket av norske egg, og at det ikke vil være behov for mange nye eggprodusenter.

 

 

 

For ytterligere opplysninger om prognosene: klikk på lenkene under 

Presentasjon av siste prognose med de viktigste forutsetningene. Siste slide viser fordelingen av markedsbalansen på tertial.    
» Prognose 2025 – juni 2025  - åpnes i nytt vindu

Her er hele prognosedokumentet:
» Markedsprognose kjøtt og egg pr. juni 2025  - åpnes i nytt vindu

 

 


Norsk egg- og kjøttråvare presenterer oppdaterte prognoser hver andre måned. Det betyr at en sannsynligvis klarer å fange opp større og mindre skift i utviklingen på et tidlig tidspunkt, og derfor kan være raskt ute med styringssignaler og tiltak.