Kjøttmarkedet i balanse
Prognose 2025 – per mai 2025
Produksjonsregulerende tiltak og rabatt på frosne slakt har bidratt til at også reguleringslagrene av storfe snart er tømt. Dette er gledelig og noe tidligere enn forventet. Det er allerede stimulert til økte slaktevekter for både gris og storfe.
Norske tilførsler | Import- | Engrossalg | Balanse | Reg.lager | Prognose reg.lager | ||||||||||
tonn | Endring | kvoter | tonn | Endring | 2025 | 1.1.25 | *) | 31.12.25 | |||||||
Storfe/kalv | 82 600 | -3 % | 9 000 | 1) | 96 500 | 0 % | -4 900 | 5 000 | 700 | ||||||
Lam | 16 900 | 0 % | 1 150 | 2) | 18 000 | + 1 % | 0 | 0 | 0 | ||||||
Sau | 4 700 | + 7 % | 4 400 | + 14 % | 200 | 800 | 1 100 | ||||||||
Gris | 128 900 | 0 % | 1 600 | 3) | 132 000 | 0 % | -1 500 | 1 600 | 500 | ||||||
Egg | 65 500 | + 3 % | 67 900 | + 1 % | -2 400 | - | - | ||||||||
*) Reguleringslager ved starten på året inngår ikke i balansen for 2025
- SACU-import på 4 756 tonn storfekjøtt m/ben. WTO-kvote på 1 084 tonn, EU-kvote på 2 500 tonn og GSP-kvote på 665 tonn biffer og fileter (omregnet til storfekjøtt m/ben).
- WTO-kvote på 206 tonn, 450 tonn fra Island og 500 tonn av SACU-kvoten
- Spekk på 500 tonn. EU-kvote (900 tonn) og kvote fra Storbritannia (150 tonn).
Storfe
Markedet for storfekjøtt er i god balanse. Tilførslene av storfe er hittil i år noe lavere enn prognosert, som hovedsakelig skyldes enda færre melkekyr til slakt enn forventet. Salget av frosne slakt har vært godt, og reguleringslagrene tømmes i løpet av uke 22 eller 23.
Importkvotene for ferske slakt fra EU er i stor grad blitt benyttet, mens importen fra SACU-landene er noe forsinket. Det forventes at tilførslene øker noe fram mot sommeren. Det ventes fortsatt en nedgang i tilførslene på 3-4 prosent i 2025, men tilførslene forskyves og det prognoseres en god økning til høsten.
Kumelkproduksjonen øker, og det ventes at det blir slaktet ut flere melkekyr til høsten for tilpasning til melkekvotene. Bestanden av melkekyr på telledato 1. mars var vel 6 000 høyere, mens ammekutallet var om lag uendret fra ett år tidligere. Høyere mordyrtall gir flere fødte kalver og mer kjøtt fra melkebøndene. Salget av storfekjøtt prognoseres å være omtrent uendret.
Småfe
Markedet har behov for flere lam av god kvalitet. Tall fra dyretellinger 1. mars 2025 viser om lag uendret søyetall, og det forventes uendret antall lam på beite fra i fjor. Endret avregningspris med høyere trekk i de laveste vektgruppene av lam forventes å bidra til noe høyere gjennomsnittsvekter i 2025.
Salget av lam prognoseres å øke med 1 til 2 prosent i 2025. Slik markedet er nå, er det underskudd av kvalitetslam, mens det fremdeles er overskudd av sau. Betydelig større nedgang i slaktingen av sau enn lam i 2024, kan tyde på at saueprodusentene holder søyene lengre slik at det produseres mer lam per søye.
Det er fortsatt ønskelig med økt produksjon av lam pr sau for å holde en god markedsbalanse framover
Gris
Markedet for gris er også i bra balanse. Lave slaktegrisvekter og bra salg bidro til at all gris fra reguleringslager ble solgt tidligere i år. Det er importert noe svinekjøtt for å dekke opp resterende behov i markedet.
Vektgrensen for høyeste slaktegrispris er hevet til 95 kg, etter en lang periode med lave vekter for å få balanse i markedet. Framfôring til høyere vekter har gitt noe lavere tilførsler i antall. Når slaktevektene stabiliserer seg på høyere nivå vil det bli flere griser til slakt.
Det prognoseres en økning i salget av gris på 0,5 prosent i 2025. Antall slakta griser prognoseres å gå ned, men økte slaktegrisvekter gir om lag uendrede tilførsler i tonn.
Egg
Markedsdekningen av norske egg bedres utover høsten. Nye produsenter kommer gradvis i løpet av året. Dette gir en betydelig økning av eggproduksjonen i løpet av høsten 2025.
Nedsatt toll for import av skallegg og heleggmasse er forlenget, og vi forventer at det fortsatt vil være importbehov over sommeren.
For 2025 prognoseres det en økning i tilførslene på om lag 3,5 prosent til eggpakkeriene, og en økning i salget på nærmere 1 prosent.
Det forventes at markedet i 2026 vil bli godt dekket av norske egg, og at det ikke vil være behov for mange nye eggprodusenter.
For ytterligere opplysninger om prognosene: klikk på lenkene under
Presentasjon av siste prognose med de viktigste forutsetningene. Siste slide viser fordelingen av markedsbalansen på tertial.
» Prognose 2025 – mai 2025 - åpnes i nytt vindu
Her er hele prognosedokumentet:
» Markedsprognose kjøtt og egg pr. mai 2025 - åpnes i nytt vindu
Norsk egg- og kjøttråvare presenterer oppdaterte prognoser hver andre måned. Det betyr at en sannsynligvis klarer å fange opp større og mindre skift i utviklingen på et tidlig tidspunkt, og derfor kan være raskt ute med styringssignaler og tiltak.