Produksjon og engrossalg per uke

Oppfølgingen av totalmarkedet omfatter volumutviklingen på tilførsler og salg. I tallene inngår de samlede tilførsler i hele landet, indekser i forhold til foregående år, anslag for import og beregnet engrossalg. Ut i fra tallene fremgår det også en markedsbalanse for de enkelte produksjoner.

 

Kjøttmarkedet i tonn tom. uke 17/2021
  Produksjon 21/20 Import Salg  21/20 Markedsbal
Storfe/kalv  25 037 98 10 151 35 188 110 0
Sau 711 103 0 711 99 0
Lam 864 103 510 3 253 217 -1 880
Gris 43 789 102 3 878 47 667 110 0
I alt 70 401 100 14 538 86 819 112 -1 880

 

I tallene for salgsproduksjon inngår nesten alt av tilførsler i hele landet. Direkte salg samt retur av slakt tilbake til bonden er ikke tatt med her. Tall fra aktører utenom Nortura fås fra Landbruksdirektoratet, og ved etterslep i tallene beregnes totalvolum ut i fra Norturas ukentlige tilførsler og endring i markedsandel på slakting. Indeks i prosent viser endring i forhold til samme periode året før.

Importen omfatter totalimport for de enkelte vareslag og baserer seg på statistikk fra Statistisk Sentralbyrå. Tallene for kjøtt oppjusteres for benandel for biffer, fileter etc. For de siste ukene hvor vi ikke har registrerte tall brukes et best mulig anslag.

For mer detaljer vedrørende importen.

 

Engrossalget er en beregnet størrelse for salg (innenlandsk salg og kommersiell eksport) og angir volumet på salg av hele slakt, og for egg salg av egg fra engrosleddet. Utgangspunktet for beregningen av engrossalgsvolumet er tilførslene og salget beregnes som følger:

 

Totale tilførsler

+

Uttak reguleringslager

-

Innlegg reguleringslager

+

Import

-

Reguleringsksport

=

Engrossalg

 

Som oppsettet viser inngår ikke endringer i forretningsmessige lager i beregningen av engrossalg og dermed heller ikke i markedsbalansen. Tall for totalmarkedet viser da ikke utvikling i disse.

Markedsbalansen fremgår av tabellen over. I markedsbalansen er importen inkludert, og for å finne innenlands markedsbalanse må importen trekkes i fra.