Om prisløyper andre halvår 2024

Det er nå fastsatt prisløyper gris, storfe, lam, sau og egg for 2. halvår.

Storfe på beite

Sammen med omsetningsavgift og tilskudd danner prisløypene grunnlag for variasjoner i avregningspris gjennom halvåret. Hensikten er å gjøre det attraktivt for bonden å levere slaktene når det et størst behov i markedet.

Lam

Prisløypa på lam skal bidra til å dekke etterspørselen gjennom hele sesongen. Det er viktig å ha nok lam å tilby i den perioden butikkjedene kjører landsdekkende kampanjer. De største salgsukene er 36-39.

De siste par årene har andelen lam som blir slakta i den mest intensive salgsesongen gått ned. Med denne prisløypa ønsker vi å snu denne trenden og bidra til mer slakting når behovet i markedet er størst. Likevel har vi en total prisendring som kun er 80 øre større enn i fjor totalt sett.

 

*Sum av variasjon i engrospris, omsetningsavgift, grunntilskudd og sesongtillegg (Nortura)

 

Sau

Reduksjonen i engrospris for sau på 3 kr/kg skyldes et svakere salg og et prognosert overskudd i 2024. Prisen på ung sau holdes uendret. 

Prisløypa på sau er utformet med tanke på å styre saueslaktingen utenom ukene med mest lammeslakting slik at slakteriene kan bruke all kapasiteten på å få nok lam i markedet i de mest hektiske ukene. Det innebærer at prisløypa for sau skal stimulere til slakting i 5 uker før uke 37 og i de fire ukene som starter med uke 42.  

 

*Sum av variasjon i engrospris, grunntilskudd og effektivitetstillegg (Nortura)

 

Storfe

Prisløypa på storfe har som hensikt å motvirke opphoping av slakting rett etter telledato. Den skal også bidra til nok ferske slakt når etterspørselen er størst, dvs. på seinsommer/tidlig høst og inn mot jul og nyttår.

Som vanlig legges det opp til en prisnedgang ved telledato. I år vil hele prisnedgangen komme som følge av økt omsetningsavgift. Tidligere har engrosprisen vært en del av prisnedgangen ved telledato, men hensikten er å påvirke slaktemengde mer enn salget i disse ukene. Derfor holdes engrosprisen uendret ved telledato, men økt omsetningsavgift gir redusert avregningspris til bonde. 

Prisnedgangen i uke 37 skal stimulere til å fremskynde slakting slik at en kan møte etterspørselen i uke 32-36. Prisoppgang til bonde gjennom redusert omsetningsavgift midt i november skal stimulere til å leveranser inn mot jul/nyttår.          

 

*Sum av variasjon i engrospris og omsetningsavgift

 

Gris

For å kunne dekke etterspørselen etter fersk ribbe inn mot jul, benyttes pris for å stimulere til å levere grisene litt tidligere enn normalt. Engrosprisen reduseres med 50 øre per kg i uke 50 og 51. I tillegg vil det bli endringer i vekttabellen som blir kommunisert nærmere jul.