Søk:

 
Du er her: Forside /Aktuelle saker

Verktøylinje

Kjøtt- og eggmarkedet i 2019

Totalmarkedet for kjøtt og egg var også i 2019 preget av noe overskudd av gris og ubalanse for sau/lam. Tilførslene av gris gikk ned med nærmere 4 prosent fra året før og overskuddet var minkende i løpet av året. Nesten hele eksportkvoten på nærmere 1 900 tonn svinekjøtt ble benyttet, og det ble også i 2019 gjennomført tiltak for å sikre norsk ribbe til jul.

For storfe var det fortsatt underskudd av norskprodusert storfekjøtt i 1. halvår. Tilførslene gikk noe ned fra tørkeåret 2018, men med et reguleringslager ved inngangen til året på 2 750 tonn var det bare i korte perioder behov for import til nedsatt toll. Det var overdekning på høsten og reguleringslageret endte på 1 750 tonn ved utgangen av året. Godt salg og uttak av 737 tonn som følge av utslakting av verpehøner før tiden ga bare et lite overskudd av egg i 2019.

 

Kjøtt- og eggmarkedet i 2019

Retur/direkte salg er ikke tatt med

Produksjon

Salgs-produksjon tonn

endring fra -18

 Import-kvoter 

Engrossalg tonn

endring fra -18

Markeds-balanse 2019  

Adm. og annen import      

Markeds-dekning inkl. all import

Storfe/kalv 86 700 - 3 % 8900 1) 99 700 + 1 % -  4 100  3 100 - 1 000
Lam 19 300 - 7 % 493 2) 18 300 - 14 % + 1 500    
Sau 4 450 - 20 %   6 050 + 11 %  - 1 600    
Gris 131 950 - 4 % 1734 3) 132 200 - 2 %  + 1 450    
Egg   65 800  + 4 %    678 4) 66 200 + 3 % +   300    
  1. Omfatter bl.a. SACU-import av 4.622 tonn storfekjøtt omregnet m/ben, samt WTO-, EU- og GSP-kvote. 
  2. Fra Island: 272 tonn. WTO-kvote og annen import på 221 tonn
  3. Spekk utgjorde 747 tonn og 987 tonn av EU-/WTO-kvoter. 
  4. Import på 678 tonn egg. 

Eksportert kvantum 2019: 1 892 tonn gris (reguleringseksport)

 

Utviklingen i tilførsler siste 10 år